UngNT skrev om modevisningen 2/4

| SE DE BÄSTA BILDERNA!!  | http://www.nt.se/ungnt/artikel.aspx?articleid=3451852

                                               50 ÅR AV MODE PÅ EBER


image432  image433

Höga pennkjolar, svarta stuprör och cowboy boots. Modetrenderna har varierat mycket under de olika decennierna.
I onsdags hölls en modevisning om trenderna från 1960-2008 i Ebers aula.

Allt började med att Emelie Roivas och Lisa Jutman, som går i trean på Eber, bestämde sig för att göra en modeguide som projektarbete.
- Vi har alltid varit intresserade och inspirerade av modetrender. Därför ville vi göra en guide som skulle visa modets utveckling från 60-talet till nutid, säger Emelie.
Från början var det bara tänkt att det skulle bli en modeguide, men sedan kom idén om att även passa på att göra en modevisning.

- Vi tänkte att vi gör en modevisning om vi får tid, och det fick vi! berättar Lisa med ett stort leende på läpparna.


Modevisningen satte fart några minuter över fyra i onsdags och först ut var 60-talet. En stor trend för tjejer under denna tid var markerade midjor. Små svarta klänningar med markerad midja var alltså en riktig hit i början av 60-talet. Under denna tid föddes också modskulturen.
 
När hippierörelsen kom på 70-talet blev batikmönstrade tunikor ett måste. Även punken fick fäste under denna tid. Punkstilen, som på den här modevisningen gestaltades med skinnjacka, pumps och svarta stuprörsjeans, har utvecklats till en tidlös trend.
 
På 80-talet fick den höga pennkjolen ett uppsving. Den skulle gärna matchas med söta toppar med blommor och spets. Ett klassiskt exempel för killmodet hade Lisa och Emelie också lyft fram: en kraglös skjorta tillsammans med vita byxor. 


Därefter kom 90-talet med det patriotiska modet med mottot att ?kläder säger mer än ord?. Kläderna pryddes med tryck och symboler.
 
2000-talet kom med mänger av olika trender. 2005 var året för marinmodet och 2007 regerade de söta klänningar. Men vad blir trenderna för i år? För killar är den rutiga skjortan ett säkert kort, men även sjalar blir allt mer populärt. För tjejer börjar höga utsvängda jeans komma tillbaka tillsammans med de romantiska blommiga klänningarna.


Inspirationen till modevisningen fick Emelie och Lisa genom att läsa historiska modeböcker. Kläderna blev de sponsrade med från olika klädaffärer.
Efter visningen var tjejerna väldigt nöjda.
- Det har varit väldigt roligt, vi vill göra det igen. Det är något vi kommer att minnas länge.
 

Andrea Hellrin 011-200 000 [email protected]



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0